Nowa wystawa czasowa poświęcona będzie tradycjom związanym ze spożywaniem posiłków w dworach i pałacach. Wszak, wspólne zasiadanie do stołu, było niejednokrotnie uznawane za jedną z najważniejszych czynności dnia codziennego. Zwiedzając ekspozycję dowiecie się jak dawniej nakrywano do stołu, jak wyglądała odświętna zastawa, czym zajadano się w pałacach i dworach, oraz jak ważną rolę pełniła etykieta.
Słowo od kuratora:
Na wystawie będzie można zobaczyć różne oblicza ziemiańskiego stołu, zależne nie tylko od zamożności poszczególnych ziemian, ale i dokonujących się stopniowo zmian w gustach i obyczajowości. Wśród eksponatów obok porcelany i fajansów z wytwórni krajowych (Korzec, Baranówka, Ćmielów) i zagranicznych (Miśnia, Sevres, Wiedeń, Berlin), sreber i platerów oraz naczyń szklanych i kryształowych eksponowane będą również fragmenty dawnych jadłospisów, przepisów, notatek dotyczących zapasów i spiżarni oraz książek kucharskich i poradników gospodarczych.
S. Borowiak
ZAPRASZAMY JUŻ W NIEDZIELĘ 24 KWIETNIA
O GODZINIE 15:00
DO DOBRZYCKIEGO PAŁACU
Podczas wernisażu będzie można posłuchać mini koncertu znanego poznańskiego harfisty - Michała Zatora.
Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.