W minioną sobotę 19 marca dzieci z najbliższych okolic uczestniczyły w warsztatach wielkanocnych „Pół szklanki mąki i łut drożdży – czyli ziemiańska kuchnia”. Podczas warsztatów dowiedzieliśmy się czy w dawnych kuchniach też były lodówki i jak wyglądały piece, jak pracowała służba i jak przygotowywano jedzenie. W związku ze zbliżającymi się świętami poznaliśmy także dawne tradycje wielkanocne. Rozszyfrowaliśmy tytuł naszych warsztatów – wiemy już np. że łut to łyżeczka. Dzięki współpracy z sympatycznymi paniami z Koła Gospodyń Wiejskich w Dobrzycy mogliśmy spróbować przepysznych jajek faszerowanych i gofrów. Głównym punktem warsztatów było natomiast własnoręczne lukrowanie babeczek, podczas którego został ogłoszony konkurs na najładniejszą dekorację – królom i królowym babek serdecznie gratulujemy.
Przy okazji zobaczyliśmy także wystawę czasową „Od Kleopatry do Nelsona. Jubileuszowy bal kostiumowy królowej Wiktorii” – dzieci już widziały fotografie z tego balu – rodzice, nie bądźcie gorsi!
Zapraszamy do fotogalerii z warsztatów, a informacje o wystawie tutaj.